zaterdag 3 september 2011

Gemarineerde courgettes


 Vandaag had ik me voorgenomen om de achterpui zijn tweede laag verf te geven. 't Is weer een mooie dag dus die deuren kunnen lekker wijd open.
Terwijl de Echtgenerd en het Kind samen op stap zijn, trek ik mijn verfkloffie aan en ga aan de slag. Om er al snel achter te komen dat de hele pui verven vandaag niet gaat lukken. Moe, moe, moe. Als ik 1/3 deel gedaan heb houd ik het dan ook voor gezien. Geen zin om een week in bed te moeten bijkomen.

Wat doe je dan op zo'n mooie dag? Het Kind is inmiddels met een vriendinnetje buiten aan het spelen en de Echtgenerd is op stap, dingetjes aan het regelen. Dus wat ik ook doe, het zal in en om het huis moeten gebeuren. Na een rondje door blogland zit ik me een beetje te vervelen en besluit me maar eens bezig te houden met dingen waar ik energie van krijg.

En zo sta ik op deze warme dag in de keuken, courgettes te grillen. Mjam, mjam, mjam. Naast de courgettes staat een grote pan op het vuur met een hele kip. Die is voor de ragout, daarover later meer. Tot die tijd ruiken mijn keuken en de tuin heerlijk naar soep en sta ik intens te genieten. Zo veel zelfs dat ik aan het overwegen ben zo ook nog wat koekjes te bakken.

Maar waarom courgettes? Omdat ze nu nog in het seizoen zijn? Omdat ze lekker zijn? Omdat mijn Weird Sister me mailde voor mijn gemarineerde courgette-recept en ik beloofd had daar een blog over te schrijven?
Ooit begonnen als een recept van Delia Smith die gestoomde courgettes gebruikte, is het door de jaren heen verandert in het mijne. Met gegrillde courgettes, omdat ik grillen makkelijker vind dan stomen en lekkerder. Ik ben DOL op gegrillde courgettes. Ze zijn ook heerlijk van de barbecue met een yoghurt-muntsausje.

Het is het lekkerst om alleen verse kruiden door de marinade te doen maar helaas is mijn rozemarijnplant tijdens de verbouwing gesneuveld. Verse dragon gebruik ik eigenlijk nooit. Je hebt er voor een recept vaak maar een klein beetje voor nodig en dan zit je met een hele bos..... wat doe je daar mee? In tegenstelling tot peterselie maakt dragon weinig deel uit van mijn kookpraktijken.

Gemarineerde courgettes

Ingredienten
1 grote courgette
Gewone olijfolie voor het grillen
1 klein teentje knoflook
Een halve theelepel zeezout
4 eetlepels olijfolie, extra vierge
½ theelepel grove mosterd
1 1/3 eetlepel witte wijnazijn
Handje vol gehakte bladpeterselie
1 theelepel gedroogde rozemarijn
2 theelepels gedroogde dragon
Zwarte peper

Snijd de courgette overdwars doormidden. Snijd beide helften in de lengte in dunne plakken. Smeer de plakken in met olijfolie en grill ze (in delen) in een grillpan.
Wrijf in een vijzel het teentje knoflook met het zeezout tot een fijne puree. Voeg lepel voor lepel de olijfolie toe en roer goed door elkaar. Voeg de mosterd, peper en azijn toe, weer goed roeren. Als laatste de kruiden en weer roeren.

Giet de marinade over de courgetterepen en laat een paar uur staan. Ze zijn op z'n lekkerst op kamer temperatuur.

1 opmerking:

  1. Yes! Dank u dank u sisterlief! En verse dragon: doe ik gewoon in de vriezer (eventueel in ijsblokvormpjes met drupje water). xRR

    BeantwoordenVerwijderen