woensdag 31 augustus 2011

Storm's keuze


Koken voor een zevenjarige kan een enorme uitdaging zijn. De mijne kan slecht tegen pittig eten, daar gaat een groot deel van mijn reportoire. Hij houdt niet van gladde texturen: daaaaag gebakken champignons. Sperziebonen, brocoli, doperwten, gekookte wortel.... nee, wordt niet gegeten door de Spruit.
Op zich is hier nog wel rekening mee te houden, ware het niet dat meneer ook heeeeel kortstondige voor- en afkeuren heeft. De ene dag is hij dol op kip. De volgende dag wil hij er niets meer van weten. Ook bepaalde smaakcombi's kunnen wel of niet. Brocoli is een absolute no-no. Brocolisoep daarentegen (met blauwe kaas!) is heerlijk. Snapt u hem nog?

Zoals elke kind dat denkt dat hij al best wel groot is, loopt hij flink te balen dat bij ons de kok bepaalt wat er gegeten wordt. “Ik kan nog niet koken!!! Dat is niet eerlijk!!
En helemaal ongelijk heeft hij natuurlijk ook niet. Daarom bepaalt op zondagen Het Kind wat er op tafel komt. De enige regel: Niet 2x achter elkaar hetzelfde kiezen.

Tot nu toe werkt dit wonderbaarlijk goed. Zo aten wij de afgelopen weken: spinaziestampot met spekjes (liever geen worst), gourmet (laatste dag van de vakantie), spinaziestampot (het is een favoriet) en zalmtaart. Voordat de lezer gaat twijfelen: het is echt een jongetje van zeven, hoor! Aanstaande zondag staat er patat met bitterballen op het menu.

Die zalmtaart is bij ons inmiddels een klassieker. Simpel doch smaakvol is het een goede standby voor onverwachte gasten na een drukke (werk)dag, in muffinvorm ideaal voor een lopend buffet, koud bij de picknick doet 'ie het ook prima.


6 plakjes bladerdeeg, ontdooid
200 gram gerookte zalm
1 klein bakje creme fraiche
3 eieren
Parmesaanse kaas, gerapst (ik schat zo'n 50 gram)
Peper
Cayennepeper (optioneel)

Springvorm: 24 cm doorsnede

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.

Vet de vorm in met olie (of boter). Ik neem nooit de moeite om het bladerdeeg uit te rollen maar knip en plak het passend in de vorm, druk wel de randjes goed aan. Verspreid de zalm over de bodem.

In een kom, klop de eieren met de creme fraiche, Parmesaanse kaas en peper (zout sla ik over omdat de zalm en kaas al zout genoeg zijn). Giet dit over de zalm. Voor degenen met meer hittebestendige smaakpapillen dan mijn zoontje: strooi wat cayennepeper over de taart.

Stop de taart in de oven en bak in ongeveer 45 minuten of tot hij gaar is.

Voor zevenjarigen: lekker met feesttomaatjes. Voor volwassenen: lekker met een salade.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten