donderdag 19 april 2012

Paprika-tomatensoep met tijmolie


Sinds ik in november van mijn diëtiste richtlijnen hoe ik het beste kan eten en supplementen heb gekregen, ben ik bezig om die manier van eten in mijn systeem te krijgen. Op zichzelf niet eens zo'n hele opgave omdat ik voor een groot deel al me aan die richtlijnen bleek te houden maar de afgelopen maanden was daar toch behoorlijk de klad in gekomen. Wat verjaardagen, ziekdagen en andere excuses en toen ik eens kritisch naar ons menu van de afgelopen tijd keek......... oepsie....

Op zichzelf is dat heel normaal, verzekerde de diëtiste mij, een paar weken geleden. Dit soort wijzigingen in gedragspatronen daar schijn je minimaal een jaar voor nodig te hebben en als je bedenkt dat ik afgelopen jaar meerdere van dit soort wijzigingen in gang heb gezet..... Dat het me nog niet helemaal lukte, vond zij de normaalste zaak van de wereld.

Hoe dan ook, het was hoog tijd om weer wat gezonder te gaan eten. Deze keer probeer ik het ook wat systematischer aan te pakken en maak ik weekmenu's voor niet alleen het avondeten maar ook voor de lunch. En stiekem vind ik dat eigenlijk wel prettig werken en steek ik op deze manier ook weer meer aandacht in wat ik klaarmaak.

Omdat ik het nog al snel koud heb, is het voor mij handig om bij de lunch iets warms te eten. Deze soep is supersnel klaar en met een salade ernaast voor mij de ideale lunch.

Paprika-tomatensoep met tijmolie

Ingrediënten:
3 tomaten, in stukken gesneden
2 rode (punt)paprika's, in stukken gesneden
3 teentjes knoflook, fijngehakt
1 kleine ui, fijngesneden
Olijfolie om in te bakken
Olijfolie, extra vierge
1 eetlepel verse tijmblaadjes
1 blokje kippenbouillon
¾ liter water

Nodig:
Staafmixer of blender

Doe een beetje gewone olijfolie in een ruime pan en fruit hier op een laag vuur de knoflook en ui in. Voeg, als de ui glazig is, de gesneden tomaten en paprika's toe en roer alles een minuut of wat goed door elkaar. Voeg het water en bouillonblokje toe en eventueel wat peper. Breng de soep aan de kook en laat zo'n 15 minuten pruttelen. Hierna kun je de soep door de blender halen of met een staafmixer pureren. Breng op smaak met zout en peper.

Verwarm ondertussen in een klein pannetje 4 eetlepels extra vierge olie met daarin de tijmblaadjes op een laag vuurtje zodat de tijmsmaak goed in de olie trekt.

Schep de soep in een kom (meerdere mag ook natuurlijk) en voeg een beetje van de tijmolie toe.

Ook errug lekker met wat brood of een simpele hartige taart, natuurlijk!

1 opmerking: